Zmrzlina z cideru

19. 7. 2017

DSC05159.jpg

autor: Kateřina Winterová

Jestli něco k létu opravdu a neodmyslitelně patří, pak je to zmrzlina. I když si ji samozřejmě dopřávám klidně kdykoliv během roku, o prázdninách se na ni těším vždycky o něco víc. Když jsem byla malá, milovala jsem obyčejné české nanuky a chorvatské zmrzlinárny. Vanilková byla má oblíbená klasika, ale ráda jsem vždycky zkoušela i nové příchutě. Malinová, ostružinová nebo čokoládovo-rebarborová… tak pro mě voní léto.

Babička nám dětem často dělávala taky zmrzlinové poháry. Kopeček jahodové, kopeček vanilkové nebo kus polárkového dortu a pak šlehačka a ovoce. Mohli jsme se po nich utlouct! Mé chutě se v průběhu let měnily, ale láska ke zmrzlině zůstávala stejná. A je tomu tak dodnes. Už mi ale nestačí zmrzky z obchodu, i když se naštěstí dají koupit opravdu kvalitní, jenže ne vždycky v takové variantě, jakou si zrovna vysním. Jistě, jsou zmrzlinárny, kde dostanete třeba chlebovou příchuť nebo s jasmínovou rýží či „koprovku“, ale to není to, co mě v horkém parnu dostává do kolen.

Chci s každou chladivou lžičkou cítit na jazyku svěžest, lehkou kyselost, vůni ovoce a hebkost smetany. Přesně takovou delikatesou je zmrzlina s jablečným ciderem. Smetana, žloutky a mléko jí dodávají plnost a hladkou konzistenci, cider příjemnou kyselinku a skořice lehkou kořeněnost. Všechny suroviny spolu báječně ladí a s troškou trpělivosti z nich vyčarujete ledovou vášeň i bez zmrzlinovače. Odměnou vám bude domácí, poctivá dobrota bez chemie, zato s maximem chuti. Takovou nikde nekoupíte. Tak si ji užijte!

P.S. A pro děti nebo abstinenty můžete použít cider bez alkoholu! 

 

ingredience

DSC04023.jpg

1 hrnek jablečného cideru s jakoukoli příchutí (my jsme zvolili Strongbow red berries)
1/4 hrnku krystalového cukru
1 hrnek plnotučného mléka 
1 hrnek smetany ke šlehání
1/4 lžičky mleté skořice
3 žloutky

  

Postup

DSC04121.jpg

Do větší pánve nalijeme cider, přidáme cukr a společně přivedeme k varu. Vaříme a za občasného míchání zredukujeme zhruba na 80 ml, což trvá asi 25 minut. Poté sejmeme z ohně, necháme trochu vychladnout a vmícháme mléko, smetanu a skořici.

V malé misce prošleháme žloutky a opatrně pomalu smícháme s horkým ciderem. Směs pak vlijeme do žáruvzdorné, nejlépe nerezové misky, kterou postavíme nad hrnec s horkou vodou. Ten zahřejeme a směs nad párou za stálého míchání necháme zhoustnout.

Odstraníme z ohně, misku vložíme do větší mísy vyplněné ledem a za stálého míchání vychladíme směs na pokojovou teplotu. Poté dáme na několik hodin do lednice.

Vychlazenou směs připravíme ve zmrzlinovači dle návodu. Pokud nemáme zmrzlinovač, dáme směs do misky do mrazničky a každých 30 minut zmrzlinu vyndáme a pečlivě promícháme nebo rozmixujeme, aby se nevytvořily krystalky. Takto postupujeme do úplného zmrazení. 

Může vás zajímat

Je vám více než 18 let?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami a pravidly pro ochranu soukromí těchto webových stránek. Tyto webové stránky používají cookies. Více informací naleznete v našich pravidlech pro ochranu soukromí a používání cookies.