Výborné muffiny s příchutí cideru

4. 9. 2017

33.jpg

autor: Kateřina Winterová

Prázdniny jsou ideálním časem pro společné navštěvování. Ke svým kamarádům a známým ale obvykle nechodíme s prázdnou. A s prázdným stolem je ani u sebe doma samozřejmě nevítáme. Vzpomínám si, že když jsem byla malá, tak jakmile někdo zaklepal na naše dveře, už na stole zavoněla káva a něco dobrého k snědku. A podobné to bylo, když jsme se za svými přáteli a známými vypravili my. Přijít s holýma rukama se nesluší, říkávala totiž moje babička. Snažím se na to myslet pokaždé, když někoho očekávám anebo když někdo pozve domů mě.

Vím, že tabulkou čokolády asi nic nezkazím, ale také je mi jasné, že správná domácí atmosféra se vytváří mimo jiné domácími dobrotami. Těmi, které jsme s láskou připravili. A ideální je překvapit své blízké něčím, co oni sami nedělají, aby měli možnost zkusit zase něco nového, spojit si návštěvu s těmi úžasnými koláčky, fantastickými makronkami nebo nadýchanými muffiny. A ty se zredukovaným sirupem ze cideru mě prostě baví. Nevydržím to, abych se s vámi o ně nepodělila. Jsou vláčné a tak krásně aromatické, že vám budou vonět i v puse. Skořicová poleva jim navíc dodává štiplavý nádech extravagance.

Pokud skořici nemusíte, klidně ji vynechejte. Ale byla by to škoda! Na kalorie tentokrát nehleďte. Je léto! Popadněte muffin, vydejte se na procházku, na piknik nebo si sedněte na balkon či do kuchyně, pozvěte přátele, případně jděte za nimi, povídejte si, smějte se a užívejte si každý okamžik. Sdílená radost je přece dvojnásobná. Tak ať vám k ní dopomůže i tento recept.

 

Ingredience

11.jpg

300 ml jablečného cideru
250 g polohrubé mouky 
3/4 lžičky prášku do pečiva 
1 lžička sody 
1 lžička mleté skořice  
1/4 lžičky mletého hřebíčku 
1/4 lžičky soli 
1 velké vejce 
30 g změklého másla 
100 g hnědého cukru 
100 g krystalového cukru 
120 ml podmáslí pokojové teploty
1 lžička vanilkového extraktu

Na polevu
150 g krystalového cukru
1 lžička mleté skořice
60 g rozpuštěného másla
                  

Postup

22.jpg

Jablečný cider vaříme v malém rendlíku na středně silném ohni přibližně 15–20 minut. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat celou skořici, hřebíček a plátky pomeranče. V tomto kroku potřebujeme zredukovat cider a zintenzivnit jeho chuť. Postačí nám zhruba 1/2 šálku. Toto množství uložíme do chladu. 

Troubu předehřejeme na 180 ˚C. Plech na muffiny vyskládáme papírovými košíčky. Smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, hřebíček a sůl. Dáme stranou. Ve středně velké míse prošleháme vejce, rozpuštěné máslo a oba cukry. Vmícháme podmáslí, vanilku a půl šálku svařeného vychladlého cideru. 

Vlijeme vlhkou směs do suché a velmi jemně promícháme. Nesmíme to přehnat, protože pak změní lepek své vlastnosti a muffin bude tuhý. Dokonce nevadí, když v těstě zůstanou nerozmíchané malinké kousky, při pečení se vše propojí.

Těsto pomocí dvou lžic vkládáme do košíčků a plníme je vždy do dvou třetin. Muffiny vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 10 minut, otestujeme je špejlí. Jakmile po zapíchnutí dovnitř zůstane suchá, je hotovo.

Připravíme si polevu. Smícháme krystalový cukr se skořicí. Horké muffiny potřeme rozpuštěným máslem a namočíme do skořicovo-cukrové směsi. Ihned podáváme.

Náš tip: Muffiny si můžeme připravit předem a zamrazit. Krátce před použitím je necháme v pokojové teplotě rozmrazit, poté je zahřejeme v troubě a osvěžíme máslem a cukrem. Můžete na ně nakrájet i jablka na malé kostičky.

 

 

Může vás zajímat

Kdy jste se narodil/a?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami a pravidly pro ochranu soukromí těchto webových stránek. Tyto webové stránky používají cookies. Více informací naleznete v našich pravidlech pro ochranu soukromí a používání cookies.