Letní drinky se ciderem

2. 8. 2017

DSC05701.jpg

autor: Kateřina Winterová

Miluju letní večery na terase. Když slunce začíná pomalu zapadat za obzor a já mám po celém dni chvilku klidu. Ráda si tyhle okamžiky vychutnávám. Když můžu sedět venku jen v tričku nebo později večer, jakmile se malinko ochladí, v lehkém svetříku, povídat si s přáteli a popíjet dobré drinky. Vím, že se prázdniny rychle krátí a za chvíli už nás zase čeká školní kolotoč, proto se snažím přichystat pro své blízké něco zajímavého, co výjimečnost okamžiku ještě posílí. 

Léto může a má být hravé a pestrobarevné, voňavé, horké i příjemně chladivé, někdy kapku kořeněné, svěží a taky nasládlé, třeba po ovoci. Přesně jako následující dva nápoje, jež spojuje jedna hlavní ingredience – jablečný cider. Ani pivo, ani víno, ale mírně alkoholický nápoj, vyrobený z těch pravých jablek.

Cider si u nás získává stále více fanoušků, a tak není divu, že ho za rok na světě vypijeme přibližně 5 milionů litrů. Je totiž osvěžující, lehký, většinou příjemně lehounce perlivý, a do letních drinků se proto skvěle hodí. Těžkých rán se nemusíte bát, cider totiž obsahuje podle druhu od půl procenta alkoholu po zhruba 4,5 % (výjimečně až 8,2 %). Když to s počtem skleniček nebudete přehánět, hlava se vám z něj určitě točit nebude. Zato z chuti dvou míchaných koktejlů možná trochu ano. Jakmile spojíte aromatickou mátu, limetku, skořici, pomeranč a led a doplníte ledem a ciderem, nemůže vzniknout nic špatného.

Cinkot skleniček, zvuk padající ledové tříště a smích mi vždycky připomíná, že některé chvíle si lze krásně zpříjemnit. Tak pojďte do toho se mnou!

P.S.: Děti chtějí mojito pokaždé, když se naskytne příležitost. Připravila jsem ho tedy z cideru bez alkoholu a samozřejmě bez rumu. Zato se lžičkou třtinového cukru. Hlásily mi, že příště prosí taky bez skořice. Tak možná děti, příště bez mojita. 

 

Mojito s jablečným ciderem  

DSC05531.jpg

Suroviny

45 ml zlatého rumu 
45 ml čerstvé limetkové šťávy nebo 1 limetka nakrájená na klínky
6 mátových lístků
180 ml kořeněného jablečného cideru 
led
skořicová kůra, jablečné plátky a mátové lístky na ozdobu

 

Postup

Do vysoké koktejlové sklenice dáme rum, limetkovou šťávu nebo nakrájené limety, a mátu. Pomocí šťouchátka vše dohromady podrtíme. Přidáme led (nejlépe ledovou tříšť) a doplníme jablečným ciderem až po vrch. Ozdobíme  skořicí, jablečnými plátky a mátou. Ihned podáváme.  

 

Kořeněný koktejl s rumem a jablečným ciderem

DSC05618.jpg

Ingredience

1/4 šálku zlatého rumu
1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
1/4 lžičky mleté skořice 
1 špetka muškátového oříšku
1 špetka mletého hřebíčku 
1 šálek jablečného cideru
1 plátek pomeranče
1 kousek skořice 
led

 

Postup

Smícháme zlatý rum, citronovou šťávu, skořici, muškát a hřebíček v koktejlové sklenici. Řádně protřepeme, aby se chutě propojily. Doplníme ledem a ciderem. Ozdobíme skořicí a pomerančovým plátkem. Ihned podáváme.

 

1.jpg

Může vás zajímat

Je vám více než 18 let?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami a pravidly pro ochranu soukromí těchto webových stránek. Tyto webové stránky používají cookies. Více informací naleznete v našich pravidlech pro ochranu soukromí a používání cookies.