Jak si udělat vepřové na cideru

5. 7. 2017

web_DSC02131.jpg

autorka: Kateřina Winterová

Tenhle recept je jako stvořený pro líné nedělní dopoledne. Když na parapet bubnuje letní deštík a vy máte náladu se tak akorát povalovat v posteli, a proto potřebujete jídlo, které se dělá dlouho, pomalu a skoro samo. Které voní z kuchyně až na chodbu a vytáhne vás v pravý čas od rozečtené knížky.

Anebo je naopak docela hezky, ale ne zase moc vedro, a tak se hodí odpoledne vyrazit někam na piknik. Jasně, k pikniku patří spousta zeleniny a ovoce, ale to vám určitě nemusím říkat. Vždycky by ale v koši mělo být něco, co opravdu potěší naše chuťové buňky a co zasytí chlapy, kteří nám ty těžké koše s vínem, melounem a jinými dobrotami ponesou.

Osobně nemusím v létě uzeniny. A pro piknik se ani nehodí, protože se rychle kazí. Zato pečené vepřové, jemně pikantní chilli papričkou, lehce nasládlé od medu a krásně navinulé jablečným ciderem je to pravé ořechové. Úžasné na něm je, že se rozplývá v ústech, a přitom je tento recept prakticky bez práce.

S čím si ale já osobně práci dávám, jsou dvě hlavní suroviny: vepřové maso a sendvičové bulky. Osobně trochu ujíždím na Přeštickém prasátku. Má vyšší vrstvu hřbetního tuku, a nejen proto vyniká křehkostí a plnou chutí, celkově je zkrátka tak nějak lahodnější. Jestli hřešit, tak ať to stojí za to! A totéž platí pro bulky. Buď si připravte rovnou domácí podle nějakého svého osvědčeného receptu, anebo vyrazte do řemeslné pekárny.

Pak spojte pomalu pečeného Přeštíka, anebo jiné farmářské vepřové, a nadýchané a křupavé bulky a uvidíte, že se z nich stane nerozlučná dvojka. Ať už k nedělnímu obědu, nebo na piknik, nebo prostě jen tak někdy na chuť!

 

Ingredience

web_DSC01584.jpg

900 g vepřové plece
2 šálky jablečného cideru
3 oloupané cibule
1 chilli paprička
2 p. l. medu
1 p. l. strouhaného čerstvého zázvoru
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky mletého černého pepře
sendvičové bulky (nebo máslové briošky)

 

Postup

web_DSC01999.jpg

Omyté maso vložíme do pekáče či ohnivzdorné mísy. Nahoře je příčně v obou směrech nařízneme do hloubky asi 1–2 cm. Smícháme sůl, pepř, nasekanou chilli papričku, zázvor a med a směsí potřeme maso. Cibuli pokrájíme na čtvrtky a obložíme jí maso. Zalijeme jablečným ciderem. Maso přikryjeme alobalem a pomalu pečeme asi 3–4 hodiny při 150 °C. Ke konci pečení alobal odstraníme a při 180 °C maso dopečeme. Zchladlé maso natrháme vidličkou a podáváme rovnou z pekáče na bulkách, se zeleninovou oblohou.

Tip: Po upečení necháme maso 30 min odpočinout a mezitím si svaříme vypečenou šťávu a tím ji zredukujeme. Odpočinuté maso natrháme vidličkou a smícháme se zredukovanou šťávou.

 

Může vás zajímat

Je vám více než 18 let?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami a pravidly pro ochranu soukromí těchto webových stránek. Tyto webové stránky používají cookies. Více informací naleznete v našich pravidlech pro ochranu soukromí a používání cookies.