2000 let cideru v 9 bodech

30. 10. 2017

FW9B4360.jpg

Co bylo dřív, vajíčko, nebo slepice? Ať si lámeme hlavu, jak chceme, na některé otázky zkrátka odpovědi nedostaneme. To hlavní ale přece víme: Na začátku všeho bylo jablko! Eva ho utrhla ze stromu poznání, jablkem začala i trojská válka a zlatá jablka rostla na stromech v nejednom bájném království. Jablka jsou spojována s láskou, plodností, životem, věčným mládím, blažeností a nesmrtelností, není tedy divu, že se z takových pokladů vyrábí i náš nejoblíbenější drink – ledově nachlazený cider.

Ať už s partou v létě na vodě nebo na podzim v kavárně, ledově nachlazený cider si rád dá prostě každý z nás. Kdo by ale nechtěl vidět o kousek dál? Pojď se s námi podívat na ta nejzajímavější fakta o cideru!

 

Z čeho vlastně je?

2.jpg

Cider je jablečné víno vyráběné řízeným kvašením jablečného moštu.

 

Už Karel Veliký věděl, co je dobré

3.jpg
Tento super drink znali už v antice a první vědecký spis o něm známe z roku 1588 pod názvem De vino et pomaceo. Vytvořil ho mistr Julien Le Paulmier, osobní lékař Karla IX.

 

Párty 17. století

 4.jpg

Asi k největšímu rozmachu výroby došlo v 17. století v Anglii, kde si ho zamilovala hlavně šlechta. Netrvalo ale dlouho a cider se dostal i mezi obyčejné lidi, kteří si ho většinou vyráběli sami doma vlastnoručně vyrobenými sudy a lisy.

 

Námořnická zástěrka

1.jpg
V období rozmachu námořních výprav si posádka korábů dopřávala jednu skleničku cideru denně jako účinnou prevenci proti kurdějím. Docela slušná výmluva, jak si dát ještě jeden drink navíc.

 

Sestřenice perry

5.jpg
Pokud nahradíš jablko hruškou, vznikne ti podobně svěží nápoj s hruškovou příchutí zvaný perry. Ten se začal pít také již ve staré Anglii a zanedlouho poté tuto recepturu převzali i Francouzi.

 

Cider místo peněz

6.jpg
V 18. století byl cider tak oblíbeným nápojem, že se z části používal i jako platidlo pro sedláky a dělníky.

 

Fellas s pivem

7.jpg
Po druhé světové válce se cider začal vyrábět v leckterém pivovaru, čímž jeho produkce značně vzrostla, až do dneška, kdy si ho můžeme dát v každém baru.

 

Pracovní morálka, jak má být

8.jpg
V Čechách ho začali vyrábět sedláci, kteří ho pili jako osvěžující drink při práci na polích. Míchali ho s vodou, a vyráběli tak jakýsi jablečný střik. Ve vinařských oblastech především na Moravě se vyráběla a dodnes vyrábí obdoba z hroznového vína zvaná burčák.

 

A kdo má nejlepší kondici?

9.jpg

Největším světovým spotřebitelem je Velká Británie, kde se vypije přes 500 milionů litrů cideru ročně. Ve velkém ho pijí také Francouzi, a to především v Normandii a Bretani, kde jsou jeho největšími výrobci. A nesmíme zapomenout ani na Španělsko a jejich extrémně silný cider, který obsahuje až 8 % alkoholu.

 

Tak, a hned jsme zase o něco chytřejší, co myslíte? Nachlazenou skleničku ale stejně žádná fakta ani historie nenahradí!

Může vás zajímat

Je vám více než 18 let?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami a pravidly pro ochranu soukromí těchto webových stránek. Tyto webové stránky používají cookies. Více informací naleznete v našich pravidlech pro ochranu soukromí a používání cookies.