Co jsme vypěstovali na našem městském záhonku

14. 8. 2017

FW9B1740.jpg

Na začátku června jsem dostala vlastní záhonek, na který jsem mohla zasadit cokoliv, co jsem chtěla. O čem se mi jen kdy snilo, že vypěstuju, i když na omezeném, ale malebném, plácku mezi paneláky. První volbou byla kouzelná fazole, nikde v okolí ji ale neměli, rozhodla jsem se tedy pro poněkud klasičtější výběr. A protože nejsem úplně nejzkušenější zahradnice, o pomoc jsem poprosila mnohem zkušenější kolegyni Radku Pokornou z Kokozy. Nakonec jsme se shodly na mátě, šalvěji, bazalce, rajčatech, cuketě a jahodách, což se můžete dočíst v minulém článku. A jak to všechno dopadlo? Vyrostlo něco? A sahá to až do nebe?

 

Základem je péče

1.jpg

Takto vypadal záhonek první týden po zasázení.

Vypěstovat cokoliv je pro mě opravdu úctyhodný výkon – v období horka to platí dvojnásobně. Denní zavlažování v době dovolených není zrovna jednoduchou záležitostí, a to především pokud máte zahrádku na druhém konci Prahy. Komunitní zahrady jsou ovšem plné ochotných a přátelských zahradníků, a tak díky heslu: „Ty máš dovolenou – já zaliju, já mám dovolenou – ty zaliješ!” dostával můj záhonek dostatek vláhy i v době mé nepřítomnosti. Domluvit se není problém, navíc správa zahrady pravidelně a automaticky zalévá všechno, pokud nenecháte upozornění, že to není nutné. I tak však enormní horka záhonek značně vysušovala, což se na celém procesu i následné úrodě bohužel projevilo.

Zalévání ovšem není zdaleka celým kouzlem úspěšného zahradničení. Protože rostliny potřebují hodně prostoru, musely jsme pravidelně kontrolovat, jestli některá parazitní nenarušuje prostor ostatních, případně jestli nechytly houbové onemocnění, které se musí zarazit v počátcích, jinak se rozšíří nejen na váš záhon, ale i na záhony ostatních a s úrodou se můžete rozloučit. Náš záhon naštěstí takovým nebezpečím odolal a vesele si rostl bez větších potíží. Navíc jsem si nemusela pořizovat vlastní nářadí, což ocení každý sváteční zahradník. Vše potřebné jsem totiž nalezla k zapůjčení přímo na zahrádce.

 

Jak to rostlo

2.jpg

V druhém týdnu již rostlinky začínaly nabírat sílu.

Nic nevyroste ze dne na den, proto ani od záhonku nemůžete čekat, že vám rychlost jeho růstu vyrazí dech. Opravdu zde platí rčení „trpělivost růže přináší“, ať už jste si místo růží zasázeli cokoli. Pokud navštěvujete záhonek pravidelně, změna je příjemně plynulá a třeba bylinky můžete sklízet pravidelně, takže si ze zahrady vždycky něco odnesete. Když už ne z té své, natrháte si s sebou třeba kopretiny nebo jahody rovnou do pusy na společné půdě zahrady.

 

Na sklizeň si ještě musíme počkat

3.jpg

Třetí týden se záhonek zaplnil zeleným pralesem.

Rostliny samotné vyrostly ukázkově, do sklizně si však ještě počkáme. Největší radost vždy udělají bylinky, které můžeme začít sklízet téměř okamžitě po zasazení. Růst a zrání plodů však potřebuje čas, a pokud si chceme opravdu pochutnat, nezbývá než trpělivě čekat. Vypadá to, že ze všeho nejdříve se dočkáme šťavnatých listů mangoldu, který je skvělý jak dušený na způsob špenátu, tak i čerstvý, třeba nasekaný na krajíci chleba s máslem nebo v pestrobarevném salátu.

 

A co už jsme stihly vypít a sníst?

4.jpg

A ve čtvrtém týdnu jsme mohli vesele začít sklízet první úrodu.

Během prázdnin mě začaly trochu bolet zuby, tak jsem kloktala vývar a pila čaj ze šalvěje. Cítila jsem se postupně líp, protože šalvěj funguje pro celkové posílení těla. Před dovolenou ideální očista, která povzbudí i chuť k jídlu.

Další zúročení přišlo v podobě domácí citronády s ledem a mojí rozdrcenou mátou, která voněla úplně jinak než jakákoliv jiná. Mnohem líp.

Navázala jsem rychlým mangoldovým salátem s kozím sýrem, pestem a vlašskými ořechy. Listy se mají hned po utržení okamžitě spotřebovat – mangold je náchylný na vedra a rychle vadne. Skladovat by se měl nejlépe v ledničce a občas se dá před použitím mírně povzbudit studenou koupelí. Větší listy lze zpracovat podobně jako špenát, sauté s česnekem se hodí jako příloha k masu, pečeným bramborám i grilovanému hermelínu, výborný je i v kombinaci se smetanou a parmezánem do těstovin, podobně jako další zelenina, kterou jsme zasadili (cuketa a rajčata).

Myslím, že vaše domácnost (nebo aspoň žaludek) ocení rafinovanou kombinaci vlastních výpěstků, které dají dohromady téměř celé jedno menu. Kéž by to už všechno vyrostlo, abych mohla upéct pořádnou frittatu!

 

A co bude dál?

FW9B1589.jpg

Pěstování jsme si zkrátka skvěle užili a už se těšíme na další sezonu.

Záhonek mám pronajatý na celou sezónu, což je pro jednoho pracujícího/studujícího/cestujícího člověka poměrně dlouhá doba. Taky samozřejmě nechci shrábnout dary přírody jenom pro sebe. Naštěstí to za mě vyřešilo fungování sídlištní komunity. Po seznámení s místními obyvateli se ukázalo, že se s nimi o střídanou péči můžu s klidem v duši podělit. Na zahrádce ukryté mezi panelovými zdmi jsem tedy neobjevila jen druhou tvář svého pěstitelského já – zjistila jsem, že láska k přírodě a čisté práci stmeluje.

Může vás zajímat

Je vám více než 18 let?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s podmínkami a pravidly pro ochranu soukromí těchto webových stránek. Tyto webové stránky používají cookies. Více informací naleznete v našich pravidlech pro ochranu soukromí a používání cookies.